24

Aug

Dag 4

Diegem - Lanaken

Vrijdag 24  augustus 2018

LOCATIE

Eurotel Lanaken

Koning Albertlaan 264 - 3620 Lanaken
Tel. 089/722 822 - www.differenthotels.com/Eurotel-Lanaken

PROGRAMMA

07u00 - 08u30

Ontbijt

 

09u00
Vertrek Hotel Van Der Valk

 

Middagstop

Het Vinne Zoutleeuw

Ontvangst delegatie Provincie Vlaams-Brabant

 

16u00 - 17u00
Aankomst Lanaken - Domein Pietersheim

Ontvangst: Gemeentebestuur.

 

19u00
Avondeten

 

Praktisch:
Fietsenstalling: Fietsgarage Kelder Hotel

Wasserij: 30min na aankomst hotel

Massage: Vergaderzaal 1ste verdiep

Route

Diegem – Zaventem – Sterrebeek – Leefdaal – Neerijse – St-Joris-Weert – Zoete Waters – Blanden – Haasrode -  Korbeek-Lo – Pellenberg – Lubbeek – Binkom – Kiezegem – Attenrode – Bunsbeek – Neerlinter – Drieslinter – Zoutleeuw

 

 

Het Vinne Zouteleeuw (middagstop)

 

Het Vinne is een 130 ha groot natuurdomein van de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in een depressie in de vallei van de Kleine Gete (Haspengouw), aan de oostrand van de stad Zoutleeuw.

 

De naam van het domein Het Vinne verwijst naar een ven (een natuurlijke waterplas) dat op deze plaats ontstond. Eens was het de grootste van Vlaanderen. Aan de hand van een charter van hertog Jan I van Brabant, dat de inkomsten van 1278 vermeldt, kon achterhaald worden dat "het ven" te Zoutleeuw later werd gebruikt om turf uit te graven. In de 13de eeuw noemde men het Vinne de "turfkuil van Leeuw". Tot in de 19de eeuw stond deze 4 meter diepe kuil voortdurend onder water.

 

In 1841 begon de drooglegging. In 1844 werd ongeveer 100 ha grond vrijgemaakt. In 1930 werd het gebied aangekocht door de NV Union Allumetières uit Geraardsbergen. Het werd bebost met canadapopulieren voor de luciferproductie. Toen deze methode niet erg rendabel meer bleek, werd het domein van de hand gedaan. In 1974 kocht de toenmalige provincie Brabant het 95 ha grote Vinne aan om het uit te bouwen tot een natuurreservaat. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw'.

 

Je kan er je hart ophalen op een van de vele wandelingen, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin of het speelbos. In de omgeving van het meer vind je een afwisseling van open landschap en inheems bos. Bij de inrichting van het natuurgebied ging veel aandacht naar natuurbeleving, waardoor je er nu avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten kan ontdekken.

 

 

 

Route

Zoutleeuw – Runkelen – Herten – Vrolingen – Kerniel – St-Huibrechts-Hern – Membruggen – Hees – Gellik – Lanaken.

 

 

Lanaken - Domein Pietersheim (aankomst)

Ontvangst gemeentebestuur.

 

Dit voormalig prinselijk landgoed is één van de toegangspoorten van het nationaal park Hoge Kempen. Zowel de historische waarden als de hedendaagse recreatieve en educatieve mogelijkheden zijn een ware uitnodiging voor een dagje midden in de natuur!

 

Je vindt in Domein Pietersheim een mooie kinderboerderij met speeltuin, verblijfcentrum en een educatieve pluimveestal. In de gebouwen van de kinderboerderij kunnen groepen terecht voor een uitgebreid educatief lessenpakket.

 

 Verder is er op Domein Pietersheim nog een uitgebreid sportcomplex met tennis- en  voetbalpleinen en atletiekaccommodaties.

Blikvangers zijn zonder meer Kasteel Slot Pietersheim dat als hotel fungeert en de prachtig gerestaureerde waterburcht.

 

 

Lanaken - Waterburcht Pietersheim

 

Snuif het verleden op in de pas gerenoveerde waterburcht van Pietersheim die tot 1971 eigendom was van de familie de Merode.

De 12de eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot kun je nog de ringvormige weermuren en poorttoren zien. Ook de 16de eeuwse kapelzaal bleef bewaard en werd volledig gerenoveerd.

 

Maar er is meer! Via een zwevend looppad (ook bereikbaar voor gehandicapten) kun je als bezoeker op alle verborgen plekjes van de burcht komen. Die verrassingstocht werd her en der aangevuld met informatieve modules die telkens op een originele manier een stuk van het verhaal van Pietersheim vertellen. Daarnaast is er een tweede reeks informatiemodules, die een inleiding geeft op het Nationaal Park “Hoge Kempen”.

 

Bij wijze van verwelkoming kan iedere bezoeker op het nieuwe platform in het poortgebouw genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. In de grote ‘kijkdoos op poten’ naast de kapel krijgen bezoekers het complete verhaal van de burcht te zien in een film. Aan de hand van een 3D-animatiefilm met historisch beeldmateriaal herrijst de waterburcht in haar volle glorie. De film toont de evolutie van de middeleeuwse burcht naar het kasteel van de 16de eeuw tot de burcht die zij vandaag is. In de kijkdoos zijn enkele archeologische vondsten tentoongesteld die getuigen van de rijkdom die hier ooit heerste. Deze zaal is  ook ingericht  om groepen te ontvangen en kan verhuurd worden voor recepties,  lezingen enz… Met de basisinformatie uit de film kan de bezoeker dan de burcht  verder vrij bezoeken.

 

 In de kelder van de kapelzaal worden twee verhalen verteld: dat van de kape als  religieuze plaats in de middeleeuwen en dat van de kapel als munitiedepot tijdens de Spaanse bezetting. Op de 1ste verdieping worden de drie functies van de kapel verder geïllustreerd: de religieuze functie, de rechtspraak en de woonplaats van de kapelaan. Met computersimulaties gaat u terug in de tijd en komt alles weer tot leven. Er is een  kunstobject dat het huwelijk met de Merodes illustreert en enkele gruwelijke vonnissen illustreren de rechtspraak die hier ooit heerste.

 

In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over hoe het landschap rond de site aangelegd werd: bomen werden gekapt, bossen heraangelegd, gagel werd gebruikt voor het brouwen van drank… (het kruid gagel is nog altijd te vinden in het Nationaal Park). Jonge bezoekers kunnen zich uitleven via diverse interactieve spelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voetsporen bij het juiste dier plaatsen en hun eigen afdruk achterlaten, geuren herkennen… Een blikvanger in het bezoekerscentrum is zeker en vast het open depot (16 meter lang en 6 meter hoog) met archeologische vondsten.

 

 

 

Hotel Eurotel Lanaken

 

 

 

WIELERTOUR

© wielertour.be  І  design icommunicate.be